България се нарежда на 5-то място с най-високи нива на инфлация

...
България се нарежда на 5-то място с най-високи нива на инфлация
Коментари Харесай

Пети сме в ЕС по ръст на цените, кои са държавите с по-висока инфлация

България се подрежда на 5-то място с най-високи равнища на инфлация от всички страни членки на Европейски Съюз. Това написа в мнение на КНСБ по повод антикризисните ограничения на държавното управление.

В момента България регистрира двойно по-високи равнища на инфлация от междинните за Европейски Съюз, пресмятат от синдиката. У нас нивото на инфлация (измерено с Идеологически подривни центрове април 2022 по отношение на април 2021) е 14.4%, до момента в който междинните европейски равнища са 8.1%.

Преди нас са все още са единствено Латвия (13.1%), Чехия (13.2%) Литва (16.6%) и Естония (19.1%).

" Освен това България заема водеща позиция за растеж на цените при питателните артикули с 21%, пред нас е единствено Литва с 22.1%. За съпоставяне във Франция този растеж е 4.3%, Ирландия от 3.6%, а приблизително за ЕС-27 е от 8.9% ", написа в мнението.

Според КНСБ в този интернационален ценови контекст  " препоръчаните ограничения като форма на компенсиране на приходите и понижената покупателна дарба на българското население към този момент могат да бъдат избрани като закъснели и незадоволителни. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР